Secretele casei noi

interioramenajatCei ce s-au mutat candva intr-o casa noua si au luat de la zero o amenajare, inteleg cel mai bine despre ce secrete vorbim astazi.

Sa ne transpunem in trecut, in locul unui cuplu tanar ce-si incepea viata intr-un apartament proaspat achizitionat. Incantati fiind de zona, n-au stat prea mult pe ganduri cand a venit vorba de cumpararea locuintei, si nici nu au bagat prea mult in seama starea deplorabila in care se gasea apartamentul.

Va este cunoscuta povestea? Daca nu, poate aveti rabdare sa ne urmariti mai departe. Ori, poate chiar daca va este cunoscuta, va veti aminti cu drag de acele vremuri. Nu va asteptati la o poveste frumoasa despre home deco () cu final fericit. Tratati-o ca pe o experienta de viata si pe cat posibil nu faceti la fel, daca aveti ocazia.

Sa trecem insa mai departe cu povestea noastra. Se facea ca dupa doua luni de eliberare a apartamentului de catre fostii proprietari, raman in sfarsit peretii goi. O minune! Atunci s-a descoperit mucegaiul intins aproape in toata casa, tevile sparte, sobele de teracota, parchetul distrus pe ici pe colo, ferestrele din lemn putred, gaurile din pereti, etc.

De unde sa incepi? Acum, ca tot l-am cumparat, trebuie sa facem ceva cu el. Dar ce? Si mai ales, cu cine? Cum cu cine? Am eu un fost coleg, poate ne ajuta. Ne ajuta, dar ne costa cat jumatate din pretul apartamentului. Cautam mai departe. Internet – telefoane, telefoane – internet.

Cateva echipe renunta de la prima vedere. “Prea mult de lucru”. “Nu stim ce-am putea face cu acele tevi”. “Trebuie sapat in subsol”. “Dureaza cativa ani”. “Cad peretii”.

In sfarsit apare si omul salvator, cu activitate redusa in domeniu, dar dornic de afirmare. Din fericire, un om inteligent, care a suportat multe.

Sapat in subsol. Scos mormane de pamant in bucatarie. Schimbat toate tevile pana la teava principala de sub bloc.

Schimbata toata instalatia electrica.

Darmat pereti. Construit pereti. Reparat pereti. Imbracat pereti in rigips.

Ca o parentanteza mai larga, va sfatuiesc sa va ganditi cu atentie instalatiile in interiorul apartamentului, atunci cand incepeti o amenajare. In special cele electrice merita o aplecare deosebita. Veti constata ulterior ca daca frigiderul este pe aceeasi linie cu televizorul, acesta din urma va avea mici intreruperi de cate ori primul intra in stand-by. O idee si mai proasta este sa legi hota de putere mare de cuptorul electric cu aceeasi putere. Si sa vezi cum apar flacari in miezul zilei in bucatarie.

In ast rastimp, tinerii au achizitionat mormane de reviste dedicate home design-ului, pentru inspiratie. O idee foarte proasta, daca ma intrebati acum. Nimic din acele reviste nu se potriveste unui apartement obisnuit dintr-un bloc romanesc.

Vrei mobila ca in reviste? Ia-ti gandul inainte de a-ti lua campii!

Bun, sa revenim insa la firul povestii noastre. Dupa aproape un an de munca, cu intreruperi, datorate atat perioadelor cu lipsa de lichiditati, dar si mesterilor angajati si in alte lucrari pe parcurs, s-a finalizat lucrarea.

Termopane de la o firma recomandata, de slaba calitate, dar ieftine. Centrala – un brand mediu ca renume, cumparata dintr-un magazin cunoscut a rezistat doi ani. Din fericire instalatiile par sa fie in regula si la mai mult de zece ani de la executare.

Norocul nostru a fost ca am investit major in accesoriile din baie: cada, chiuveta, baterii, etc. Au costat cat termopanele, dar au meritat in timp.

Cu gresia am rezolvat relativ repede, alegand una super ok ca pret din Hornbach. De acolo am luat si o parte din faianta. Pentru bucatarie insa, unde voiam faianta patrata, am mers zeci de kilometri pe jos. Intr-un final am gasit ce cautam intr-un magazin la vreo 200 de m de casa, unde am fi putut intra de la inceput. Dar, nu te pui cu dorinta omului de a urma turma.

In final am achizitionat lustrele. Au costat de doua ori cat termopanele. Erau frumoase, intr-adevar, insa, nefunctionale. Au fost schimbate pe rand. Primele schimbate au fost niste frumuseti din bucatarie, care au costat cat usa metalica de la intrare (o alta porcarie de renume, careia i s-au rupt balamalele la mai putin de 4 ani de la instalare).

Bun, acum ca avem si lustrele instalate, putem sa trecem la mobilat.

Fiind noi imbuibati cu interioarele occidentale preluate cu sarg in revistele romanesti de gen, ne-am pus pe cautat diverse obiecte care sa ne bucure existenta pentru o bucata mare din viata.

Fireste ca nimic nu era de gasit, iar ce se gasea, nu se potrivea ca dimensiuni.

Cautarile de mobila s-au soldat chiar si cu lacrimi.

Nu va mai povestesc despre cele mai cunoscute magazine de mobila, unde poti gasi la preturi accesibile omului cu venituri medii, tot felul de mediocritati. E bine totusi sa stii cum poti sa-ti cumperi mobila dorita, chiar daca nu ai toti banii necesari.

Sa va mai spun si despre omul recomandat cu magna cum laudae venit sa ne ia masurile pentru mobila la comanda? Nu va mai spun, ca s-a sfarsit tot cu lacrmi. Din fericire, pretul solicitat de om a fost unul deosebit, motiv pentru care azi in bucatarie nu avem mobilier maro-roscat, dormitorul nu este maro, iar sufrageria nu este maro-aramie.

Asadar, am cautat mobila peste tot unde va puteti imagina. Am cumparat piese din varii magazine. Un exemplu tipic ar fi Bricostorul din Pantelimon (si e cumva la capatul pamantului daca ma intrebati pe mine) de unde ne-am intors acasa cu un dulap soldat pentru baie si un mic coltar metalic. Dintr-un alt magazin ne-am intors cu o plasa de accesorii pentru baie: cuierase, suporturi, stinghiute etc. A fost cea mai scumpa plasa din viata mea: cca 1.000 lei.

Si a venit intr-un final omul gasit pe internet, a luat masurile pentru mobilier, ne-a cerut un pret mai mult decat decent, a asteptat rabdator sa ne certam pe sertarase si blaturi si mai ales culori. Si in final a iesit ceva chiar de calitate, peste asteptari. Am mai achizitionat noi cate un barulet de prin diverse locuri, o canapea de prin Tamila, o masuta din vreun magazin obscur, etc.

Azi apartamentul este plin ochi. Ceea ce va doresc si dumneavoastra, daca aveti aceleasi apucaturi obsesiv-compulsive de a achiziona obiecte decorative.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *