Polistiren sau vata bazaltica? Iata cum alegi cel mai bun termosistem!

Polistiren sau vata bazalticaIzolarea locuintei a devenit principala ta preocupare in ultima perioada? Daca ai inceput sa oscilezi intre un termosistem cu polistiren si cel cu vata bazaltica, trebuie sa descoperi in randurile urmatoare care este cea mai buna alegere pentru tine.

Inainte de a opta pentru una dintre aceste solutii de izolare termica, ia in calcul atat avantajele, cat si dezavantajele fiecarui tip. Este indicat sa le stii din timp, ca sa ai o idee de ceea ce te asteapta, decat sa le descoperi mai tarziu si sa nu fii pregatit. Cu cat cunosti mai bine produsele pe care le achizitionezi, cu atat iti va fi mai usor sa le optimizezi plusurile si sa le acoperi eventualele lipsuri.

Asadar, daca nu stii cum sa alegi cel mai bun termosistem, dintre polistiren si vata bazaltica de la cidconstruct.ro, cantareste beneficiile pentru fiecare exemplu in parte.

Termosistemul cu polistiren: avantaje si dezavantaje

Pe piata sunt bine diferentiate doua game principale de polistiren: expandat si extrudat.  Termosistemul cu polistiren expandat de 10 cm este cea mai populara alegere tinandu-se cont de raportul calitate-pret.

Avand o rata mica de absorbtie, proprietatile polistirenului nu sunt afectate daca materialul intra in contact cu apa. In caz ca nu stiai, materialul este obtinut din procesarea petrolului, dar nu afecteaza mediul inconjurator, ceea ce este un plus. Mai mult de atat, nu are efecte negative nici asupra sanatatii organismului, motiv pentru care este folosit cu incredere atat la izolatia exterioara, cat si la cea interioara a spitalelor si a gradinitelor.

Izolatia cu polistiren este mult mai ieftina decat izolatia cu vata bazaltica, dar si calitatea este mai slaba. Spre exemplu, polistirenul rezista bine la foc, insa il si intretine daca nu se intervine rapid pentru stingerea incediului. In timp ce vata bazaltica este ignifuga, adica nu arde si nu intretine arderea.

Efectele pozitive ale izolatiei cu polistiren incep sa se observe inca de la montare. Temperatura din casa este mai ridicata cand este frig afara si mai scazuta atunci cand sunt temperaturi ridicate la exterior. Din pacate, cu timpul, vor incepe sa se observe si dezavantajele acestui tip de termosistem. Materialul nu permite peretilor sa „respire”, astfel ca exista riscul aparitiei mucegaiului si igrasiei.

Izolatia cu vata bazaltica: avantaje si dezavantaje

Vata bazaltica este un material izolant folosit atat cu rolul de a oferi protectie termica, dar si acustica.

Izolatia cu vata bazaltica nu intretine arderea si nici nu permite dezvoltarea mucegaiului ori a altor tipuri de microorganisme.

Inca un avantaj important pe care trebuie  sa il iei in considerare atunci cand esti in cumpana il reprezinta rezistenta mecanica. Polistirenul nu sta foarte bine la acest capitol, avand in vedere ca poate deveni tentant atat pentru insecte, cat si pentru rozatoare. In schimb, izolatia cu vata bazaltica te va scuti de la inceput de astfel de probleme. De retinut ca aceasta nu isi pierde din proprietati odata cu trecerea timpului.

In comparatie cu alte termosisteme, vata bazaltica este mai scumpa, acesta fiind principalul dezavantaj al produsului. Daca ai ales aceasta varianta, trebuie sa te pregatesti sa platesti aproape dublu fata de cat ai investi in termosistemul cu polistiren.

La capitolul dezavantaje, specialistilor le-a mai atras atentia faptul ca vata bazaltica ar putea fi o substanta care produce reactii alergice in cazul persoanelor  mai sensibile.

In concluzie, care este cel mai bun material izolator: termosistemul cu polistiren expandat de 10 cm sau termosistemul cu vata bazaltica? Chiar si cei mai priceputi oameni in domeniul izolarii termice poarta discutii aprinse pe aceasta tema. Important este sa fii informat in domeniu, apoi sa te consulti si cu proiectantul. In cele din urma sistemul constructiv al casei si bugetul pe care il ai vor fi ultimii factori care vor dicta tipul de material pe care il vei alege pentru izolatia locuintei.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *