Investitii in Energie Electrica si Retele de Gaz 2018

electriceMarii distribuitori de energie electrică și gaze își alocă un anumit buget pentru a investi în optimizarea infrastructurii și sustenabilității în fiecare an. Pentru anul curent, vorbim despre investiții de sute de milioane de euro.

În România, există 5 companii electrice și de gaze naturale majore: Engie România, CEZ, Enel, E.On România și Electrica SA. Fiecare dintre acestea a anunțat sumele care vor fi investite în 2018.

  • Engie România

Engie România este distribuitor de gaze naturale în partea de sud a României. CEO-ul companiei a declarat că investiția totală a Engie România va fi de 70 de milioane de euro, din care 50 de milioane vor fi alocate exclusiv pentru dezvoltarea profitabilă și eficientă a rețelei de gaze naturale.

  • CEZ

Zona Olteniei este, în mare parte, racordată la distribuitorul de energie electricăceh CEZ. După cum a declarat directorul companiei, M. Zmelik, CEZ va investi aproximativ 15 milioane de euro în dezvoltarea generală a rețelei de distribuție.

  • Enel

Enel este singura din companiile electrice care încă nu a declarat o cifră anume. În schimb, reprezentații ei au menționat că în intervalul 2018 – 2020, compania va investi peste 11 miliarde de euro în toate rețelele existente la nivel global.

Dacă e să împărțim această sumă la numărul de rețele, cea din România se va bucura de investiții de sute de milioane de euro fără doar și poate. Și în anii precedenți, Enel a investit sume uriașe în România, deci trend-ul va fi menținut și în 2018.

Se presupune că România va primi 5% din suma menționată mai sus, procentaj care s-ar traduce ca +560 de milioane de euro investite în decurs de 3 ani în 3 distribuții electrice majore pe care Enel le deține în țara noastră.

Dacă este să dăm crezare zvonurilor, o mare parte din cele 560 de milioane de euro se va cheltui pe introducerea unor contoare digitale mai eficiente atât pentru clienții deja existenți, cât și pentru cei noi care vor să se racordeze la Enel.

  • On România

Dacă Engie România deține distribuția gazelor naturale în partea de sud a țării, partea de nord aparține exclusiv E.On România. În plus, E.On România distribuie energie electrică în Moldova.

Pentru 2018, bugetul de investiții al gigantului E.On este peste 100 de milioane de euro care vor fi folosite aproape exclusiv pentru dezvoltarea rețelei, cu o sumă mică fiind alocată creării de soluții mai avantajoase pentru clienți.

  • Electrica SA

Electrica SA este distribuitor unic de energie electrică în Transilvania (atât partea de nord cât și cea de sud) și partea de nord a Munteniei. În 2018, Electrica SA va investi aproximativ 200 de milioane de euro în rețelele de distribuție.

Concluzie

După cum se poate vedea, investițiile companiilor electrice și de gaze naturale pe anul 2018 sunt majore. Dacă luăm în considerare scumpirile din ultima vreme, România are nevoie disperată de soluții mai eficiente din punct de vedere financiar și se prea poate ca acestea să fie create odată ce investițiile vor fi implementate.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *