Cum Să Alegi Prizele Potrivite Pentru Casa Ta

prizaFie că ești pe cale să finalizezi instalația electrică a casei tale sau pur și simplu dorești niște prize noi, găsirea produselor potrivite necesită ceva timp. Deși te gândești să cumperi prizele de la cel mai apropiat magazin, nu e cea mai bună alegere.

În comerț există diferite modele de prize din care poți să alegi. Totuși, nu toate sunt atât de bune pe cât ai crede și ajungisă cheltui bani pe ceva ce se strică repede. Alte prize cauzează incendii, iar în România, majoritatea incendiilor au cauze electrice. De aceea, următoarele paragrafe te vor ajuta să alegi prizele potrivite.

  1. Nu cumpăra produse ieftine

De cele mai multe ori, e tentant să achiziționezi produse la prețuri mai mici, pentru că rămâi cu niște bani în plus pentru o seară la film. Totuși, e important să eviți riscurile la care te expui.

Prețul, de cele mai multe ori, reflectă calitatea produsului. Cu cât e mai ieftină priza, cu atât mai mare posibilitatea să se strice în termen de o zi. În consecință, vei ajunge să plătești niște bani în plus pentru înlocuirea lor, din nou.

  1. Ai grijă de unde achiziționezi prizele electrice

Prizele se găsesc și la magazine alimentare sau în piață. Este mai bine, însă, să fie cumpărate de la magazine de specialitate. Nu doar că vor avea o calitate mai ridicată, dar vei putea cere și sfatul comerciantului, care se pricepe la asemenea lucruri. Cele din magazinele alimentare nu vin la pachet cu prea multe avantaje.

  1. Alege prize sigure

Anumite prize oferă un anumit nivel de protecție comparativ cu alte produse similare. De exemplu, există prize cu împământare și prize fără împământare. Cele cu împământare oferă mai multă protecție și sunt, în general, recomandate. Acestea diminuează pericolul de electrocutare.

  1. Alege tipul de priză corespunzător

Prizele sunt de mai multe tipuri, în funcție de modul în care se conectează la o rețea electrică și tipul acestei rețele.

Tipurile de prize existente sunt prizele monofazate, care sunt conectate la rețeaua monofazată, 16A, 230Vac sau casnică, sau prizele trifazate. Cele din urmă se conectează la rețeaua industrial trifazată 400Vac, sau 32A, 16A, 64A, etc.

Prizele mai au modele și când vine vorba de standardele altor țări. Majoritatea celor întâlnite în România sunt de model german. Se întâlnesc și cele după model american, britanic, italian sau francez, dar nu atât de des.

Prizele sunt fabricate fie din polimeri, fie din ceramică. Cele tradiționale erau fabricate din ceramică, dar au fost înlocuite de cele din polimeri. Cele din urmă sunt mai recomandate, fiind rezistente la foc.

De asemenea, prizele au și sisteme de fixare diferite. Unele sunt cu gheare, în timp ce altele sunt cu șuruburi. Unele prize vin cu ambele sisteme de fixare. Cele cu gheare au dezavantajul de a putea fi smulse ușor din perete.

  1. Gândește-te unde va fi montată priza

În funcție de locul în care vei monta prizele, modelul acestora e foarte important. Pentru baie, de exemplu, trebuie să alegi prize contra umidității. E important să iei aceste lucruri în considerare.

Așadar, e important să acorzi o atenție deosebită atunci când dorești să înlocuiești prizele casei tale cu unele noi. Acestea trebuie să fie sigure și să te bucuri de ele mult timp de acum încolo.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *