Cele mai bune solutii pentru hidroizolare, izolare fonica si termica a mansardei

izolatie termica mansardaMansarda unei constructii are o importanta colosala, deoarece este cea care intra in contact direct cu mediul exterior si are capacitatea de a crea un perete protector pentru toate incaperile locuintei. Daca este locuita, mansarda trebuie sa fie extrem de bine izolata, din toate punctele de vedere: impotriva apei, impotriva temperaturilor extreme si impotriva zgomotelor.

Din fericire, izolarea termica a mansardei este un subiect destul de dezvoltat, existand o multime de solutii ce se dovedesc foarte eficiente:

  • Izolarea mansardei cu vata minerala. Se foloseste atat vata minerala bazaltica, cat si vata minerala de sticla, ambele cu proprietati foarte bune.
  • Izolarea cu polistiren expandat;
  • Izolarea cu spuma poliuretanica;
  • Izolarea cu fibre de celuloza.

Dintre toate solutiile, cele mai populare sunt vata minerala pentru izolarea exterioara si interioara a mansardei, deoarece ofera proprietati excelente si polistirenul, deoarece are un pret foarte bun si proprietati mai mult decat decente.

Vata minerala sau polistiren?

Conform celor de la cidconstruct.ro, ambele variante sunt excelente, insa exista o serie de diferente intre ele.

Vata minerala bazaltica, spre exemplu, are proprietati foarte bune atunci cand vine vorba despre rezistenta la foc. Practic, este incombustibila si ignifuga, ceea ce inseamna ca nu intretine focul si nu ia foc. De cealalta parte, polistirenul poate sa fie tratat in asa fel incat sa fie ignifug, insa nu este incombustibil. Astfel, acesta reuseste sa reziste la aprindere pana la o anumita temperatura, insa odata ce a luat foc va intretine arderea.

Din punct de vedere fonic, vata minerala este foarte eficienta, izoland foarte bine zgomotele. Nu se poate spune acelasi lucru despre polistiren, care are un coeficient foarte mic de izolare fonica.

O alta diferenta intre cele doua solutii este faptul ca polistirenul prezinta riscul de a genera condens, in timp ce vata bazaltica are o structura fibroasa, cu diverse interspatii de aer, asadar, acest risc este mai mic.

Nu in ultimul rand, vata minerala nu isi modifica dimensiunile in timp, in timp ce polistirenul poate sa prezinte diferente destul de mari de grosime din cauza temperaturii schimbatoare.

Daca se opteaza pentru o izolare care vizeaza doar partea termica, atunci cele doua materiale sunt asemanatoare, izoland destul de bine.

Din punct de vedere al proprietatilor se pare ca vata minerala este mult mai interesanta si reuseste sa aduca mai multe avantaje. Din punct de vedere al costurilor insa, polistirenul este mult mai atractiv si este luat in calcul de foarte multi proprietari de locuinte.

Indiferent de tipul de izolatie, trebuie sa se evite greselile

Per total, orice material isi poate face treaba, insa orice tip de izolatie termica este bine sa fie montat de o echipa de profesionisti care sa lase suficiente gauri pentru ventilatie. In cazul in care aerul nu circula bine prin mansarda, apare riscul de mucegai si de condens, ceea ce poate face din mansarda un spatiu destul de dificil de folosit pentru locuire. Daca tinem cont de faptul ca incaperile din mansarda sunt cele mai apreciate, deopotriva de copii si de adulti, ar fi pacat ca aceasta sa nu poata fi locuita.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *