Cat de mult merita investitia in iluminarea LED?

Daca in trecut singura optiune pentru iluminare era becul cu incandescenta iar in trecutul foarte indepartat oamenii nu puteau sa obtina lumina decat prin intermediul lumanarilor, astazi exista o multime de solutii interesante, iar una dintre ele este folosirea unor corpuri iluminat LED. Desi sunt mai scumpe, becurile LED duc la un consum redus de energie si vin la pachet cu o multime de alte avantaje.

Tehnologia LED se bazeaza pe miscarea de electroni intr-un material semiconductor care duce la productia de lumina, iar faptul ca este extrem de atractiva din punct de vedere economic a facut-o sa fie folosita la lustre cu led, la televizoare si la iluminarea unui numar foarte mare de electrocasnice.

Pentru cei care se gandesc la iluminat cu leduri la interior sau chiar la exterior, cei de la Produseled.ro au facut o lista cu avantaje, dar si cu mici dezavantaje pe care aceasta tehnologie le ofera.

Avantajele iluminarii cu LED

Avantajele sunt, fara doar si poate, uriase. In primul rand, iluminarea cu LED se poate aplica in orice situatie, putandu-se alege spoturi tavan rigips, iluminare cu led pentru bucatarie, dormitor sau living. De asemenea, este o solutie excelenta in zonele in care este nevoie de o lumina foarte puternica.

Lumina LED este extrem de economica, iar becurile care folosesc aceasta tehnologie auo durata de viata foarte mare. Un astfel de bec poate sa functioneze pana la 100 000 de ore, iar ceea ce este foarte convingator este faptul ca nu cunoaste o degradare a nivelului de lumina in timp.

Lumina poate sa fie directionata doar acolo unde este necesar iar dimensiunile becurilor LED sunt foarte reduse, in ciuda puterii.

Printre avantaje putem sa amintim si faptul ca o sursa de lumina LED rezista foarte bine la socuri si vibratii si poate sa functioneze fara probleme chiar si atunci cand temperatura este scazuta, in conditiile in care nu se incalzeste. Este motivul pentru care LED-urile sunt folosite in frigidere, congelatoare sau in exterior.

Fara a fi afectate de aprinderea si stingerea repetata si aprinzandu-se instant, aceste becuri sunt, fara doar si poate, extrem de eficiente. Daca este luat in considerare si efectul minim pe care il au asupra mediului, putem spune ca merita din plin achizitionate. Totusi, exista si dezavantaje ale LED-urilor.

Dezavantaje ale iluminarii cu LED

Pretul este, fara doar si poate, cel mai mare dezavantaj. Spre deosebire de un bec clasic, cu incandescenta, un LED poate sa fie de cateva ori mai costisitor. Este adevarat ca amortizarea investitiei se face destul de repede, insa impactul financiar pentru achizitia de becuri LED pentru toata locuinta poate sa fie destul de mare.

Cel de-al doilea dezavantaj este faptul ca lumina este unidirectionala, asadar, nu va fi distribuita uniform in incapere. Totusi, au aparut din ce in ce mai multe becuri care contin diverse sisteme de lentile si care pot oferi o lumina perfecta in toata camera.

Punand in balanta avantajele si dezavantajele, putem spune cu incredere ca becurile LED sunt solutia viitorului in materie de iluminare.

Comments

comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *